Twaalf NHL studenten nemen kijkje achter de schermen op Media Park

juni

ma di wo do vr za zo
28
29
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
1

Twaalf excellente studenten van de opleiding Communicatie, Multimedia & Design aan de NHL in Leeuwarden bezochten in het kader van hun programma ‘Videonerds’ op 10 september het Media Park. Onder leiding van Hilversum Media Campus namen ze een kijkje achter de schermen bij BNNVARA, United en Kurta52 om erachter te komen wat je nodig hebt om een glansrijke carrière in de media industrie tegemoet te zien. Welke skills heb je nodig? Wat voor eigenschappen komen goed van pas? Hoe beweeg je je als videonerd in de dynamische mediawereld?

Gewoon doen

De dag begon met een uitvoerige rondleiding in het pand van BNN, VARA, NTR en VPRO. BNNproducer Stijn Roelofs nam de studenten mee langs alle onderdelen van BNNVARA, van de studio van 101Barz, de edit suites waar promo’s gemaakt worden tot de afdeling waar nieuwe formats bedacht worden. Het fijne aan werken bij een omroep is volgens Stijn dat je gebruik kunt maken van allerlei faciliteiten, zoals een studio. Maar ook als freelancer met een goed idee kun je bij de publieke omroep aankloppen. Bij 3Lab kun je je idee inzenden en als de redactie het goed genoeg vindt, word je gekoppeld aan een goede crew om het idee werkelijkheid te maken. Voor de studenten ook een prima mogelijkheid om voet aan de grond te krijgen in Hilversum. “Gewoon doen” is het belangrijkste advies: een diploma is belangrijk, maar ervaring op doen en experimenteren is eigenlijk nog veel belangrijker.

Slimme jongens die meedenken

Bij United doken de studenten de technische kant in van televisie maken. En daar zijn veel verschillende functies bij betrokken: van cameramannen tot editors, van audionabewerking tot mediamanagers. Iedereen bij United denkt mee hoe de workflows verbeterd kunnen worden en wat er geautomatiseerd zou kunnen worden. Het werd duidelijk dat je als onderdeel van United zeker niet alleen met je eigen specialisme bezig bent. Van cameramannen wordt bijvoorbeeld ook verwacht dat ze meedenken ‘in het hoofd van de regisseur’, over hoe je een verhaal in beeld kunnen brengen. 

Denk mee met je opdrachtgever

Het laatste bedrijf dat bezocht werd was Kurta52, een MKB-er gevestigd in het Mediacentrum. Voor vele studenten de uitgelezen plek om te vragen hoe je nu met je eigen bedrijfje start. Hoe kom je bijvoorbeeld aan opdrachtgevers? Voor Kurta52 is nabijheid bij de omroepen erg belangrijk, zodat ze snel met hen kunnen schakelen. Maar zij hebben ook veel bedrijven als klant, en daarbij is het juist van belang om mee te denken over het concept. Denk mee met je klant en houdt rekening met deze overleguren in je offerte is een van de belangrijkste adviezen.

Een lange dag met veel indrukken die de studenten mee naar huis nemen. Een lange dag met veel indrukken die de studenten mee naar huis nemen. Het gezegde ‘Schoenmaker blij bij je leest’ is zeker niet van toepassing in de mediawereld. Als medewerker van een groot facilitair bedrijf zoals United denk je bijvoorbeeld ook mee over automatiseringsprocessen. En als ondernemer is het super belangrijk om goede adviesvaardigheden te hebben om je klanten te kunnen helpen.

De Media Park Safari werd georganiseerd in het kader van Hilversum Media Campus. Hilversum Media Campus is een netwerk dat organisaties in de mediasector faciliteert in de continue ontwikkeling van (aankomend) professionals. Een van de doelen is om de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven te dichten en daarvoor worden onder andere de Media Park Safari’s georganiseerd. Meer weten of ook bijdragen aan een safari? Neem contact op met Marlies Hakvoort.