Iskander Smit benoemd tot gasthoogleraar aan TU Delft

augustus

ma di wo do vr za zo
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
31
31
1
2

Iskander Smit, Strategy en Innovation director bij info.nl, zal als Design United gasthoogleraar tot het TU Delft Connected Everyday Lab toetreden. Smit zal het voortouw nemen met een nieuw thema, “Ontwerp de toekomst voor slimme steden”, dat zich richt op slimme steden die gevormd worden door de bewoners en het Internet of Things.

In samenwerking met het Connected Everyday Lab, zal Smit een onderzoeksprogramma opzetten om te onderzoeken welke rol slimme objecten kunnen spelen bij het verbeteren van steden, met name met betrekking tot de luchtkwaliteit.

“De discussie over slimme steden gaat bijna altijd over de structuur van steden en het idee dat een stad het product is van de diversiteit van de mensen die er wonen”, aldus Smit. “Nieuw is de intelligentie die inherent is aan de opkomst van kunstmatige intelligentie en een nieuwe stedelijke laag die wordt toegevoegd aan het DNA van de stad: de intelligentie van dingen die steeds zelfbewuster worden [...] Wij willen in samenwerking met verschillende stakeholders niet alleen onderzoek doen naar deze door de inwoners gevormde slimme steden, maar ook naar ‘citizen things’, die een bijdrage kunnen leveren aan de luchtkwaliteit in steden.”    

De afgelopen jaren hebben open hardwaretools en online platforms voor het delen van data het ontwerp van lage kostensensoren gestimuleerd waarmee burgers kunnen deelnemen aan milieuacties.  Door collectief te meten en begrip te krijgen van hun omgeving kunnen burgers bewust worden van luchtvervuiling en het vervolgens bestrijden.

Smit is ervan overtuigd dat ontwerpers, vanwege de snelle ontwikkeling op het gebied van Machine Learning en het Internet of Things, de aandacht moeten verleggen van productmanifestatie naar het ontwerpen van regels en gedrag. Bovendien hebben ontwerpers de verantwoordelijkheid om de sociale en ethische implicaties en standaarden van hun werk goed te overwegen.

"Design kent nu echt een aantal nieuwe uitdagingen. Niet alleen mensgericht ontwerp, want gebruikers ontwerpen ook door dingen te gebruiken en dus moeten we de nieuwe rol van dingen leren begrijpen."

Als onderdeel van zijn rol zal Iskander Smit samenwerken met het TU Delft Connected Everyday Lab, een interdisciplinair onderzoeksgroep dat door Prof. Elisa Giaccardi wordt geleid.

Over Iskander Smit
Als Innovation Director van onfo.nl leidt Iskander Smit het innovatielab (Labs) van het internetbureau dat diepgaand onderzoek doet naar de toekomst van digitale innovatie en het effect daarvan op de maatschappij. Daarnaast heeft Smit aandacht voor externe samenwerkingen en kennisdeling als integraal onderdeel van info.nl Labs. Naast samenwerkingen met onderzoekinstituten is Labs mede-initiatiefnemer van zowel de Behavior Design Ams meetup als ThingsCon Amsterdam. Iskander is voorzitter van de stichting ThingsCon Amsterdam.