Innovatieworkshop Gaming

augustus

ma di wo do vr za zo
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
31
31
1
2

Op vrijdag 13 april vond de innovatieworkshop ‘Gaming, Trends en Ontwikkelingen’ plaats in het Mediacentrum. Onder leiding van Jurriaan van Rijswijk werd gekeken naar ontwikkelingen op het gebied van serieus gaming in het bedrijfsleven maar ook in het onderwijs. Tijdens de workshop kwamen cases aan bod uit het bedrijfsleven en presenteerden studenten van het Leerbedrijf MP4.5 hun gamingprojecten .

Gaming: een rondgang
Jurriaan van Rijswijk begon de workshop met een presentatie over de stand van zaken op het gebied van serious en minder serious gaming. Gaming groeit exponentieel snel. Seoul is een stad waar door een supersnelle glasvezelverbinding veel game-industrie te vinden is. Maar ook Nederland doet het goed. Amsterdam wordt meer en meer een internetknooppunt en wordt ook wel eens gekscherend het Seoul van Europa genoemd.

Aan de hand van enkele voorbeelden laat Jurriaan van Rijswijk zien dat de verschillen tussen de virtuele en echte wereld vervagen. De manier waarop mensen zich organiseren (vergaderen in games) en reageren op onverwachtse gebeurtenissen (Leeroy Jenkins ) zijn vrijwel identiek aan de manier waarop dit in de echte wereld ook gaat. Ook de handel in virtuele goederen, zoals virtuele zwaarden voor in spellen, datingsites voor virtuele karakters en marketing in games nemen toe.

Daarnaast worden ook serious games (games die niet in een entertainment omgeving plaats vinden) ontwikkeld. Voorbeelden zijn trainingen voor chirurgen voor de hand-oog coördinatie, glucoboy om kinderen met suikerziekte te stimuleren hun bloedsuikerspiegel te monitoren en toepassingen binnen het onderwijs.

Studentenpresentaties
Na deze rondgang presenteerden de studenten van het Leerbedrijf MP4.5 hun gamingprojecten. In het leerbedrijf werken studenten van verschillende studies samen in een projectgroep aan een opdracht uit het bedrijfsleven. Voor de Mondriaan onderwijsgroep en ROC Den Haag ontwikkelen de studenten een bouwgame.

Bouwgame
Bram van der Graaf en Bas Withagen presenteerden het project Bouwgame. HBO en MBO Studenten die Bouw en Infra studeren ervaren wet en regelgeving, Veiligheid en efficiëntie als lastige vakken. Om deze vakken aantrekkelijker en effectiever te maken wordt de bouwgame ontwikkeld. In het spel kunnen de spelers verschillende disciplines aannemen, bijvoorbeeld dat van de aannemer. De opdracht is om een compleet huis op te leveren. Werknemers moeten aangestuurd worden, het budget moet verstandig besteedt worden en men heeft te maken met deadlines en regelgeving. Wanneer men zich niet aan een regel houdt (door bijvoorbeeld illegale Polen in te huren), loopt men de kans gepakt te worden en een boete te krijgen. De docent treedt op als gamemaster. Er wordt gestreefd alles zo realistisch mogelijk te maken: aanvragen worden via de gemeentesite ingevuld en zien niet van echt te onderscheiden.

Buckcity
Opdrachtgever Beleggingsbewijs ontwikkelt met studenten uit het Leerbedrijf een game om consumenten vertrouwd te laten raken met de stappen van het beleggen. Joris van Laar en Matthew Tan presenteren de unieke kenmerken van de game Buckcity. Andere beleggingsgames zijn vrij statisch, Buckcity daarentegen is dynamisch en meer visueel: om aandelen te kopen gaat men een gebouw in en men heeft te maken met maatschappelijke ontwikkelingen in de vorm van krantenkoppen. Buckcity probeert consumenten ervan te overtuigen dat beleggen niet ingewikkeld en saai is. De doelgroep van de games is daardoor ook ruim: consumenten hoeven nog geen voorkennis te hebben, de game leert ze de basiskennis.

De projecten van de studenten bevinden zich nu nog in de voorbereidingsfase. Binnenkort kan er begonnen worden met programma. Daarna zullen de spellen nog uitgebreid getest worden.

Serious Gaming – Een kans voor Nederland?
Martijn Staal van TNO gaat in op vier cases over serious gaming in Nederland. De eerste case die besproken wordt is ‘Poolparadise’ en komt uit het onderwijs. Hierin wordt geprobeerd de interesse in de installatiebranche bij scholieren te stimuleren. De scholieren bouwen in de game een zwembad waarbij ze rekening moeten houden met het aantal bezoekers, het materiaal, de machines etc. In de zorg worden games gebruikt om het personeel te trainen. De tweede case laat een game zien waarin het personeel getraind wordt om te gaan met agressieve cliënten. In de game moeten spelers reageren op virtuele karakters. Ze hebben de keuze uit drie reacties. Er wordt feedback gegeven op de gekozen reactie. Hoewel de game kostbaar is heeft het ook veel voordelen. Het is bijvoorbeeld leuker om te gamen dan theorie leren en er kunnen gevaarlijke en complexe situaties geoefend worden. Door vraagbundeling kunnen de kosten gedeeld worden.

Vervolgens gaat Martijn Staal in op een case over defensie en veiligheid. In deze game worden officieren getraind over het handelen op het slagveld. Het voordeel is dat gevaarlijke situaties geoefend en gemanipuleerd kunnen worden. Alle facetten van het officier zijn komen aan bod: strategiebepaling, welke wapens gekozen worden etc. Een heel ander soort game is de NSgame. Spelers hadden in de game te maken met een seinstoring en moesten mensen aansturen om dit op te lossen. Hierdoor kregen ze inzicht in de complexe afhankelijkheidsrelaties van de organisatie.

Gaming: een serieuze kans!
Serious gaming biedt een serieuze kans voor Nederland in allerlei sectoren. Er zijn nog wel de nodige knelpunten en weerstanden die overwonnen dienen te worden. Ook in de zaal waren er de nodige ervaringen met weerstand tegen (serious) gaming. De middag eindigde met een discussieronde waar zowel mensen uit het bedrijfsleven als studenten aan het woord kwamen. Al met al een interessante en inspirerende middag met veel interactie tussen studenten en het bedrijfsleven.

De presentaties zijn hieronder te downloaden. Let op dat u ingelogd moet zijn om te kunnen downloaden.