Gerard Timmer over innovatie-uitdagingen bij BNNVARA

oktober

ma di wo do vr za zo
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
31
31
1
2
3
4

Innovatie staat bij veel mediabedrijven hoog op de agenda, zo ook de publieke omroep. Gerard Timmer, algemeen directeur van BNNVARA ging in de eerste uitzending van MediaMatters op New Business Radio in op de innovatieuitdagingen van de publieke omroep. Gerard lichtte toe hoe BNNVARA inspeelt op vernieuwingen in de mediawereld. Eén van de manieren waarop BNNVARA dit doet, is door mee te doen aan de MediaMatters innovatie-accelerator. Het interview is hieronder als podcast te beluisteren.

Voor BNNVARA is innovatie een belangrijk onderwerp waar ze veel mee bezig zijn, zei Timmer. Zo is zijn omroep drie jaar geleden gestart met het project 'Failing Forward'. Failing Forward richt zich op experimenteren en innoveren. Zoals de projectnaam al door laat schemeren, is het kernidee van het project dat er dingen fout mogen gaan, zolang er maar van wordt geleerd. Het team heeft de nodige zaken geleerd en dit heeft bijgedragen aan successen als #BOOS en Drugslab. Volgens Gerard is het belangrijk om niet alleen intern met innovatie bezigt te zijn, maar om ook naar buiten te kijken. Daarom doet BNNVARA mee aan MediaMatters waarbij de omroep kennis kan maken met een groot aantal startups met innovatie oplossingen voor mediabedrijven.

Wat zijn belangrijke vraagstukken voor BNNVARA? Gerard geeft aan dat het aan de ene kant vooral te maken heeft het optimaal inzetten van nieuwe platforms voor je programma's. Hoe kunnen bestaande programma's de hele week levend worden gehouden? Wat zijn de wetmatigheden van nieuwe platforms waar je rekening mee moet houden? Maar aan de andere kant is een belangrijk thema ook het binden van je publiek. Zeker als je kijkt naar de langere termijn en wat de positie van de publieke omroep in de maatschappij gaat zijn.

"We moeten de kracht van Facebook, Youtube, Instagram, Snapchat niet ontkennen, maar gebruiken."

BNNVARA maakte onlangs bekend om zelf bereikcijfer te gaan publiceren. Tot nu toe worden namelijk alleen bereikcijfers gemeten van lineaire tv en radio, terwijl het bereik op andere platforms ook belangrijk is. Aan de hand van de nieuwe bereikcijfers hoopt Timmer te kunnen bepalen hoe groot de impact is van de programma's van BNNVARA. Eind van de maand wordt een eerste aanzet gepresenteerd. Overigens gaat impact verder dan bereikcijfers, zegt Timmer. Bijvoorbeeld als er na aanleiding van programma's kamervragen worden gesteld of door gebruik van programma's als lesmateriaal in het onderwijs.

Gerard besluit met het standpunt dat omroepen moeten blijven kijken naar het gebruik van de nieuwe platformen. Dat wordt nu te weinig gedaan omdat er een beetje angst voor is. Maar er moet niet vergeten worden dat er ook publieksgroepen zijn, zoals jongeren, die niet meer goed op een andere manier te bereiken zijn.

Beluister hier de podcasts van de aflevering met Gerard Timmer: