Cross Media Café: Uit het Lab

07mrt14:00
  17:00
Type: 
Cross Media Café
Locatie: 
Beeld en Geluid
Inschrijfprijs: 
Gratis
108 deelnemers
Deelnemen
Programma

Aan welke projecten en innovaties wordt gewerkt in de medialabs? Zowel bij kennisinstellingen als bij bedrijven? Wat komt er op ons af dat onze manier van media consumeren, gebruiken en produceren revolutionair gaat veranderen? Waar werken de “mad scientists” aan? Waar maken de uitvinders zich druk over? En hoe snel vindt het zijn weg naar de markt? Op 7 maart organiseert iMMovator samen met Beeld en Geluid het Cross Media Café: Uit het Lab. 

14.00 Opening

 • Welkom door John Leek, Beeld en Geluid, en Freek van 't Ooster, iMMovator, introductie van de middag door Monique van Dusseldorp, samensteller en moderator van de Cross Media Cafés.

14.15 -15.15 Labs bij kennis instellingen 

 • Johan Oomen, Manager Research and Development bij Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteert een recente samenwerking met de VPRO: ​The Mind of the Universe. Deze tiendelige televisieserie portretteert dertig wetenschappers die bijzonder wetenschappelijk onderzoek doen. Op de website kan de gebruiker gericht én associatief kan zoeken en bladeren door het videomateriaal  aan de hand van topics, personen en tags. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van mogelijkheden die multimedia hyperlinking biedt. 
 • Oana Inel, onderzoekster, presenteert Dive, een project van Beeld en Geluid in samenwerking met de Vrije Universiteit, waarmee je op een nieuwe manier door media bestanden kan zoeken. Door menselijke interpretaties te combineren met zoeksoftware, kun je grote multimedia archieven op een andere manier in kaart brengen. 
 • Robbert Jan Beun, Assistant Professor Universiteit Utrecht (human computer interaction) presenteert Sleepcare, een geautomatiseerde therapeut die slaaptherapie geeft via een mobiele applicatie. Het project is een samenwerking tussen de UU, Universiteit Delft, Philips, Stichting Technische Wetenschappen (STW) en het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC
 • Harald Warmelink is onderzoeker serious & applied gaming bij de Academy for Digital Entertainment (ADE) van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Hij werkt daar binnen het research & innovation lab CRADLE, waar op dit moment hard wordt gewerkt aan een digitaal en online serious game rondom Maritime Spatial Planning (MSP), een vrij nieuw bestuurskundig fenomeen. Onderzoek rondom de game zal vooral gaan over de vraag wat voor impact het heeft in MSP zelf. Het ontstaan van MSP en de rol van gaming erin worden kort gepresenteerd.
 • ​​​​Wouter Groot is ​onderzoeker crossmedia en business model innovatie bij het Create-IT: Lectoraat Crossmedia en het Medialab Amsterdam. Dit  is een lab van de Hogeschool van Amsterdam, waar studenten en onderzoekers samenwerken aan interactieve en innovatieve mediaprojecten. 

15.15 -15.45 Pauze en bezoek aan demo opstellingen

15.45 -17.00 Labs bij media bedrijven

 • Ton van Gool, eindredacteur VPRO Medialab presenteert de eerste resultaten van het lab. VPRO heeft met de opening van haar VPRO Medialab de wens gerealiseerd om diepgaand en nauwkeurig de toekomst van media te onderzoeken in een Lab buiten het Mediapark. Gekozen is voor Strijp-S in Eindhoven. Van Gool laat zien welke VR projecten gerealiseerd zijn, met speciale aandacht voor hun Hololens productie. Daarnaast aandacht voor de aanpak van het lab en de plannen voor werk op het gebied wearables. 
 • Iskander Smit is Directeur innovatie bij Info.nl is een bedrijf met een actief eigen lab  dat actief samenwerkt met wetenschappers en onderwijsinstellingen. Het lab is een plek voor onderzoek naar digitale innovaties, met speciale aandacht voor Internet-of-Things producten en ''haptic'' technologie.
 • Martin Prins is een senior consultant bij het TNO medialab, waar wordt gewerkt aan het creëren en toepasbaar maken van nieuwe mediatechnologieën, met name voor mediabedrijven. Daarbij kijken ze zowel naar de technische uitdagingen van morgen als die van over een aantal jaar. Voorbeelden van technologieën die uit het medialab komen zijn: live video reporting van nieuws via een app (NuLive), VR video streaming (Tiled Media), Social VR (sociale VR-belevingen waarin gebruikers elkaar écht kunnen zien), en innovatieve manieren om te interacteren met videocontent (Watskeburt?!).
 • Caspar Sonnen is hoofd nieuwe media van IDFA, en oprichter van het internationale IDFA Doclab, exploring documentary storytelling in the age of the interface.  Hij presenteert de meest verrassende projecten die voor IDFA werden ontwikkeld als onderdeel van het Immersive Network programma, met oa experimenten rond VR en AI, zoals Emotional arcade, Bear71 VR en Orchestrated Individuals
 • Karel De Bondt  van de Vlaamse publieke omroep VRT komt VRT Sandbox presenteren, het innovatie lab van de Vlaamse publieke omroep VRT. Sandbox innoveert door projecten op te zetten binnen het VRT ecosysteem, in samenwerking met bedrijven als IBM en Microsoft. Sandbox ontwikkelde onder andere een innovatief LiveIP project dat een complete internet gebaseerde productie studio is. 

Opmerkingen, suggesties en verzoeken? Stuur een mail aan Monique van Dusseldorp, samensteller en moderator van de serie.

Verzekerd zijn van een plekje bij dit Cross Media Café? Schrijf je dan nu in!

Legal Lunch: 'Daar moet je patent op aanvragen!'

Een patent aanvragen is makkelijker gezegd dan gedaan, en bovendien lang niet altijd de juiste vorm van bescherming. Schuif aan bij de gratis toegankelijke Legal Lunch en laat je in één uur bijpraten over hoe je je ideeën kunt beschermen. Aan bod komen onder meer het octrooirecht (‘patenten’) en het auteursrecht. Meer informatie.

De Legal Lunch vindt plaats in de SWITCH van 12.00 (inloop vanaf 11.30) tot 13.00 uur. Aansluitend kun je napraten onder het genot van de door Hilversum Media Campus aangeboden lunch. Om 14.00 start op dezelfde in Beeld en Geluid het Cross Media Café ‘Uit het Lab’. Medialabs van bedrijven en kennisinstellingen presenteren de projecten en innovaties waar ze aan werken. Maak er een dag vol innovatie en inspiratie van met de Legal Lunch over bescherming van ideeën en het Cross Media Café over spraakmakende projecten van medialabs!

Aanwezig zijn bij de Legal Lunch? Meld je gratis aan via meeting@hilversummediacampus.nl  

Over de Cross Media Cafés

De Cross Media Cafés zijn vakbijeenkomsten waarbij leden van het iMMovator Cross Media Network in korte tijd worden bijgepraat over een relevante ontwikkeling in het crossmedia veld en waarbinnen ruimte wordt gemaakt voor discussie en netwerken. Het is de plek bij uitstek om snel te leren van ervaringen van anderen en daarover in gesprek te raken. De Cross Media Cafés worden georganiseerd door iMMovator en Beeld en Geluid.